Met plezier geteeld, met plezier geoogst en met plezier op tafel

Vers – lokaal – eerljk

Met deze drie woorden zet ik mijn project in de wereld.

Vers: Alles wat je komt plukken is echt vers, boordevol vitaminen en levenskracht en dat proef je! Een wereld zal voor je openen als je voor het eerst ongekoelde tomaten proeft of een wortel die recht uit de grond komt.

Lokaal: ’t Land van rhoode is 100% korte keten. Dit betekent dat ik altijd rechtstreeks aan jou, het lid verkoop. Dit is duurzaam maar ook zo logisch, dat jouw eten van in de buurt komt.

Eerlijk: die korte keten zorgt er ook voor dat 100% van jouw geld naar de boer gaat, zonder omwegen. Op die manier voed ik jou en mijn gezin.

 

1C8A1543

Rhoode

 

Rhoode is het gehuchtje op de grens van Arendonk en Oud-turnhout waar de boerderij gelegen is. Van deze plaatsnaam was het een kleine stap naar de naam van de boerderij: ’t land van rhoode. 

Het veld van twee hectare is heel rustig gelegen en toch dichtbij de invalswegen van Arendonk, oud-turnhout en Retie. ‘T land is omzoomd door prachtige oude eiken, een bos met een kleine vijver en gemengde hagen. 

 

1C8A1328

Boer Ricardo

Een Oostenrijkse boer in de Kempen. Ik ben op mijn 23ste naar hier verhuisd voor de liefde. Op zoek naar mezelf en mijn plaats in deze wereld doorliep ik verschillende jobs gaande van geoloog, marketeer tot tuinman.

De combinatie van fysieke arbeid en denkwerk bracht me bij de landbouw. Ik volgde een jaartraining permacultuur, daarna een praktijkgerichte opleiding van 2,5 jaar in de biologische en biodynamische landbouw bij Landwijzer.

Ik ben vol overtuiging en met veel passie een nieuwe boer, een uitstervende soort. Ik wil boeren op een nieuwe manier (en tegelijk een hele oude) en wil de afstand tussen mens en landbouw verkleinen zodat je weer weet wie jouw boer is en hoe geboerd wordt. Verder ben ik nog een trotse papa van twee boerendochtertjes.

1C8A0845

Biologisch

In januari 2023 werd de procedure opgestart om biologisch gecertificeerd te worden, een proces van een tweetal jaar. Het is voor mij logisch dat ik teel in samenwerking met de natuur om jou en je gezin van de gezondste groenten en fruit te voorzien in zijn meest pure vorm.

't Land van Rhoode

Alles start met de bodem

De aanwezigheid van een actief bodemleven met veel organismen die oud plantenmateriaal afbreken is van groot belang voor een gezond bodemleven. Deze resten worden in een levende grond snel afgebroken en omgezet tot voedingstoffen. Ik voer dus geen plantenmateriaal af, maar geef het terug aan de aarde. Zo vermijd ik kunstmest.

Een ander belangrijk aspect is je bodem licht en luchtig houden. Het gebruik van zware machines, zoals tractoren, verdicht de grond. Enkel deze lichte oldtimer-tractor mag op het veld rondrijden. Ook ploegen en spitten zijn uit den boze. Zo vernietig je het bodemleven en het aanwezige schimmelnetwerk, want een gezond en divers bodemleven zorgt ervoor dat de bodem weerbaarder is tegen ziektes. Zo hoef ik als boer geen pesticiden of herbiciden in te zetten en blijven mijn groenten puur en gezond!

1C8A1512